Založ si blog

Len slovko-dve

V antike si nikto nevedel vysvetliť vznik mrakov, točili hlavami, vydumovali a nič. A to nielen pri otázke ako mraky vznikajú, ale aj pri druhej, ako je možné, že mraky majú rôzne tvary. Až v roku 1802 sa na klasifikáciu mrakov podujal anglický lekárnik Luke Howard a ten ich rozdelil do štyroch hlavných skupín:

-nimbus teda mrak hmlistý

-kumulus teda mrak nahromadený

-cirrus alebo mrak strapatý

a celkom nakoniec stratus , teda mrak široký.

Latinským názvom mali bez problému rozumieť odborníci na celom svete, u nás skôr rezonujú naše označenia….ak povieme STRAPATÝ máme na mysli v Čechách staršieho speváka pána Hálu, u nás na Slovensku táto pôvabná prezývka hneď „od počiatku“ prischla jednému ex-politikovi. Aj označenie STRATUS sa neujalo v latinskej podobe, ale taký ŠIROKÝ, to už je iná káva, nie?

Ono niekedy to ten osud zohraje tak, že sa nestačíme diviť, skúste si vybaviť zachmúrenú tvár nášho premiéra, samé mraky, samé starosti, samé problémy a čo čert nechcel ešte aj stranícka centrála sedí pekne na riťke na Súmračnej. Dal som sám sebe záväzok, že sa v budúcnosti povenujem trošku viac tým, ktorí sú bez mráčika na čele, poväčšine sú za vodou a tešia sa zo všetkého čo systémom kumulus-kumulus nahromadili….A keďže vývoj na našej politickej scéne je stále a dlhodobo v štýle nimbus, všeličo je  “ v tom našom kráľovstve zvláštností“ hmlisté, ale je temer isté, že kde-tu, kedy-vtedy ako-tak prekuknú smerom k nám aj obrysy, o ktorých treba prehodiť čoby len pár slov a postrehov!)

Ak sa pýtali viacerých turistov na Slovensku, čo ich zaskočilo, mnohí sa zhodli v tom, že videli okolo seba veľa zachmúrených ľudí a pritom , dobre vieme, že všeličo je tu na smiech..alebo na plač?

Igor Junas, honorárny konzul Malajzie

26.08.2016

Igor Junas, honorárny konzul Malajzie Od roku 1995 vykonával funkciu generálneho honorárneho konzula Nórskeho kráľov Stva a to až do zriadenia jeho veľvyslanectva v Bratislave v roku 2005. V roku 2006 ho oslovili zástupcovia Malajzie, ktorú predtým už viackrát navštívil a vedel , že je to moderná, dynamická a dobre organizovaná krajina. Podobne ako Slovensko je veľmi [...]

Honorárny konzul Slovenska v Ugande nie je to isté ako honorárny konzul Ugandy na Slovensku

25.08.2016

Ak sa dostanete na stránky honorárneho konzulátu Ugandy iste mi dáte za pravdu, že informácie, ktoré sú tu publikované sú prehľadné, dosť detailné a prerozdelené naozaj do kategórií, ktoré ukazujú, že pán honorárny konzul Andrej Brna má jasno kam upriamovať svoju pozornosť-na charitu, teda konkrétna podpora pre Bwindi Community Hospital a vôbec pre zdravotníctvo [...]

Osobný bankrot Generálneho honorárneho konzula Seychelskej republiky na Slovensku A. Hryca

25.08.2016

Andrej Hryc, Seychely Známy herec, režisér a niekdajší šéf rádia Twist Andrej Hryc už dávnejšie priznal, že sám oslovil vládu exotickej krajiny, aby sa mohol stať ich honorárnym konzulom. Seychely sa mu totiž zapáčili počas dovolenky. Hovorca rezortu diplomacie Peter Stano okrem toho zdôrazňuje, že honorárnych konzulov nevyberá naše ministerstvo zahraničných vecí, ale [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 139699x
Priemerná čítanosť článkov: 2739x

Autor blogu

Kategórie

Archív