Tempora mutantua. .. .časy sa menia. .. ale na Slovensku občas ako v lete na saniach. ..

10. augusta 2016, adamgregor, Nezaradené

Ale poďme pekne od počiatku…alebo od Počiatka? Izidor Počiatek ako sa môžete dočítať v materiáloch Ústavu pamäti národov bol spolupracovníkom 1. správy ŠTB v Prahe, s výkonom rozviedky v zahraničí. Neskôr bol zaradený v 2.Správe ŠTB a fungoval pod krycím menom Jupiter a aj pod menom Marec. ŠTB ho dvakrát podozierala zo spolupráce s CIA a tak sa nakoniec z Marca stal radový spolupracovník , takmer bezvýznamný Taurus. Ale inak bol šikovný, konečne veď dokázal predať z depozitu SNR značkové lustre Bohémia a patril k šikovníkom, ktorí vymieňali koruny za valuty ale naozaj vo veľkom. Nie je tajomstvom, že v záznamoch ŠTB je aj zmienka, že žehlil prešľapy svojich synov.

Dodo alebo Lotos mal tiež zaujímavé postavenie v službách ŠTB a tak nečudo, že teraz na staré kolená vyťahuje do svojich kníh momentky a preblesky dávnych čias a možno za nimi aj tak trochu banášuje….

Dlho predlho pre ŠTB pracoval aj pán Úzky, ktorý sa až neskôr stal pánom Širokým, čuduj sa svete, aj honorárny konzul Monaca sa v pamätiach nachádza ako spolupracovník, rovnako ako Dárius Rusnák, Ján Sokol, Ivan Ňiňaj, Dušan Muňko, Pavol Hrušovský, Eduard Kukan, Stanislav Zvolenský, Ján Šoth.

Tempora mutantua a „eštebácka tarantula“ aj dnes spriada svoje plány…stačí sa len začítať.